'Voor het hoogste rendement moet de woningbelegger in Schiedam zijn'

Nee, het is marktverkenner Colliers. Frank Verwoerd, hoofdonderzoeker van dat Amsterdamse bureau in het FD: "Die uitkomst vonden wij ook verrassend. Maar het is wel goed verklaarbaar."

Dat niet in Rotterdam of Amsterdam, niet in 't Gooi of techniekstad Eindhoven, niet op het lieflijke Walcheren of het in het rustieke Drente, maar in Schiedam de beste resultaten te halen zijn voor wie geld wil steken in huizen. Verwoerd: "Appartementen zijn in de randgemeente van Rotterdam nog goedkoop, terwijl ze wel tegen redelijke prijzen verhuurd worden. Voor de beste nieuwbouwhuurwoningen ligt het rendement op 6 procent. Daar staat tegenover dat het risico hoger is dan in de grote steden."

De vastgoedadviseurs van Colliers zetten Schiedam op één als het te behalen rendement wordt afgezet tegen de risico's van de belegging. Voor Enschede, Sittard-Geleen, Emmen, Heerenveen en Zaanstad. Inderdaad allemaal steden in grootte zo tussen nummer tien en dertig. Want daar ligt volgens Verwoerd een belangrijk deel van de verklaring voor de toppositie van Schiedam: de grote steden zijn te duur geworden.

Want het gaat hier om beleggers: mensen die hun geld steken in een huis en verdiensten willen halen uit de verhuur ervan. "De verhouding huur en koopprijs pakt gunstiger uit", aldus Verwoerd zojuist in het radioprogramma BNR Zakendoen. Gunstiger in Schiedam en genoemde steden dan in de grote steden van Nederland.

Daar komt bij dat het risico van een belegging in chiedam voor Colliers ook nog eens laag is. Anders dan in Emmen, Heerenveen en Sittard-Geleen is de woningmarkt in Schiedam vrijwel zonder risico. Dat wordt bepaald door het antwoord op de vraag of de verhuur en de huurprijs op langere termijn op hetzelfde niveau blijft. "De risico's zijn in Nederland laag", aldus Verwoerd in het radioprogramma. "Natuurlijk niet als we nu met zijn allen een woning in Schiedam gaan kopen", aldus de onderzoeker. Dan verandert de balans en zullen de koopprijzen in Schiedam uiteraard fors stijgen.

Merlin Melles, in het programma van BNR te gast om te spreken over het Founders Carbon Network, kon goed verklaren waarom Schiedam zo veel - financiële - potentie heeft. "Rotterdam breidt uit, Schiedam is heel pittoresk. Ik ken vanwege mijn werk bijvoorbeeld distilleerderij De Kuyper heel goed. Dat zat voorheen aan het water in de afbraak, nu wordt die hele buurt ontwikkeld. Als daar de horeca gunstig op inspeelt is er veel poitiefs mogelijk."

Verwoerd: "We zien dat veel Rotterdammers naar Schiedam verhuizen. Dat hebben we niet eerder zo extreem gezien."

Al eerder publiceerde Colliers een rapport dat zeer lovend was over de woningmarkt in Schiedam, zie hier.

 

Dit artikel is geschreven door de redactie van www.schiedam24.nl

 

 

Terug naar overzicht