Stijgende prijsontwikkeling in Schiedam en Vlaardingen

Afgelopen week bracht NVM de eerste kwartaalcijfers van 2018 uit. Een ding is duidelijk: de consument lijdt steeds meer onder de gespannen woningmarkt. NVM-voorzitter Ger Jaarsma wil ingrijpende maatregelen om de woningmarkt weer gezond te maken. 

Mede door stagnerende nieuwbouw en een slinkend aanbod aan koopwoningen er is krapte in het aanbod. Het tekort aan beschikbare appartementen vertaalt zich in een stevige prijsstijging van bijna 16% in de Regio Rotterdam. De transactieprijs voor de gemiddeld verkochte woning is gestegen tot 273.000 euro. Daarmee ligt het percentage 9,7% hoger dan een jaar eerder. Bij alle andere woningtypen is de prijsontwikkeling minder sterk dan het landelijke gemiddelde. 

Ze komen van ver
Naast de reguliere woningzoeker komen makelaars steeds meer expats tegen bij bezichtigingen, in centraal gelegen buurten gaat het soms wel om 40% tot 50% van de bezichtigers. In Rotterdam komen NVM-makelaars veel beleggers en Amsterdammers tegen op zoek naar een koopwoning. Er zijn meer kopers uit Amsterdam afkomstig dan uit een buurgemeente als Capelle of Barendrecht. Het aanbod aan appartementen is in een jaar tijd hard gedaald met 55% en door het gebrek aan aanbod daalde ook de appartementenverkoop met 22%. Binnen de regio Rotterdam is de prijsontwikkeling het hoogst in de gemeente Rotterdam (+19%) en Schiedam (+17%).

Alle cijfers op een rijtje bekijken? Klik hier voor het volledige rapport.

 

Terug naar overzicht