Aankoop - D&S Makelaardij Schiedam Vlaardingen
GRATIS WAARDEBEPALING
 

Aankoopmakelaar

U wilt een huis kopen. Wat zijn uw woonwensen? Bezit u een huis dat nog moet worden verkocht? Wat zijn uw financiële mogelijkheden?

Allemaal vragen die op u afkomen. Met behulp van een NVM-aankoopmakelaar vindt u daar een antwoord op. Door alles van tevoren goed door te nemen wordt het zoeken naar de juiste woning een stuk makkelijker.

De NVM-aankoopmakelaar geeft aan van welke diensten u gebruik kunt maken. Ook is het mogelijk om bepaalde dingen zelf te doen. Zo komt u samen tot duidelijke afspraken, waardoor u achteraf nooit voor verrassingen komt te staan. En welke dienstverlening u ook kiest, de NVM-aankoopmakelaar behartigt alleen uw belang.

Een woning kopen doet u in 7 stappen.

Stap 1: Geschikte woning zoeken
Uw NVM-aankoopmakelaar raadt u altijd aan eens een kijkje te nemen in de verschillende gemeenten en wijken die u bevallen. Daardoor krijgt u inzicht in de buurt en faciliteiten, zoals scholen en winkels. Wilt u wonen op het platteland in bijvoorbeeld een woonboerderij?

Uw NVM-aankoopmakelaar heeft een uitgebreid netwerk van NVM-makelaars. Hierdoor heeft hij als eerste inzicht in woningen die op de markt komen of heeft hij extra informatie over nieuwbouwprojecten. Dankzij zijn jarenlange ervaring maakt hij snel een goede selectie uit het actuele aanbod. U kunt natuurlijk ook zelf zoeken. Op Funda vindt u nagenoeg het volledige aanbod van koopwoningen in Nederland.

Stap 2: Bezichtiging
Heeft u een huis gezien dat u aanspreekt, dan regelt uw NVM-aankoopmakelaar een bezichtiging. Zo komt u er snel achter of de woning werkelijk aan uw wensen voldoet. Uw NVM-aankoopmakelaar bekijkt het huis met andere ogen. Hij let vooral op het onderhoud van de woning en eventuele gebreken.

In sommige gevallen adviseert hij een bouwkundig specialist in te schakelen voor nader onderzoek. Op die manier kan de exacte staat van onderhoud van de woning worden bekeken. Ook hoort u van hem of er al meer bezichtigingen zijn geweest en welke biedingsprocedure wordt gehanteerd. Loop bij een bezichtiging ook even door de buurt. Vraag uw NVM-aankoopmakelaar om formulieren voor een bezichtigingsverslag. Als u deze invult, weet u achteraf nog wat u heeft gezien. Vooral bij meerdere bezichtigingen is dit aan te raden.

Stap 3: Extra onderzoek
Wanneer u concreet een woning op het oog heeft, kan uw NVM-aankoopmakelaar extra onderzoek naar de woning doen. Denk dan bijvoorbeeld aan het checken van het verplichte energielabel, de bestemmingsplannen, de milieuaspecten en andere gegevens zoals van het Kadaster, gemeente, provincie of eventueel een Verenigingen van Eigenaars (VvE).

Stap 4: Onderhandeling
Als u een bepaalde woning wilt kopen, adviseert uw NVM-aankoopmakelaar u over de juiste biedingsstrategie en een goed openingsbod. Als makelaar heeft hij veel ervaring met het bepalen van de juiste prijs. In de NVM-database voor woonobjecten kan hij bovendien zien wat de marktwaarde is van vergelijkbare woningen. Verder helpt uw NVM-aankoopmakelaar bij het vaststellen van de ontbindende voorwaarden. Op basis van deze voorwaarden kan een koopovereenkomst alsnog ontbonden worden. Welke biedingstrategie uiteindelijk gekozen wordt, is afhankelijk van de situatie. Dankzij de ervaring van uw NVM-aankoopmakelaar bent u echter verzekerd van een goed advies dat u veel geld kan besparen.

Stap 5: Ondertekening koopakte
Accepteert de verkoper uw bod, dan wordt de koopovereenkomst opgesteld. Uw makelaar loopt de koopovereenkomst met u door om te zien of alle gegevens kloppen. Hij let hierbij in het bijzonder op de koopsom, de opleverdatum, de ontbindende voorwaarden en de lijst van zaken ingevuld door de verkoper. Is alles in orde, dan paraferen u en de verkoper de koopovereenkomst. De koopovereenkomst gaat naar de notaris en u heeft vervolgens een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Binnen deze tijd kunt u alsnog afzien van de aankoop. Doet u dit niet, zijn de financiën rond en vormen ook eventuele andere ontbindende voorwaarden geen obstakel meer, dan vindt op de afgesproken opleveringsdatum de overdracht plaats bij de notaris.

Stap 6: Uw huis financieren
Wanneer uw bod door de verkoper is geaccepteerd, is het voor u zaak de financiering rond te maken. Vaak sluit men hiervoor een hypotheek af. Aan de hand van de koopsom, eventuele verbouwplannen, uw eventuele eigen geld en de zogenaamde kosten koper (de kosten van de kadastrale inschrijving, overdrachtsbelasting en uw notariskosten voor het transport), kan uw NVM-aankoopmakelaar precies vaststellen welk bedrag u aan hypotheek nodig heeft. Ook kan hij u adviseren over een hypotheek die bij u past. Meestal is voor de financiering een taxatie nodig. Hiervoor heeft u vrijwel altijd een taxatierapport van een gecertificeerde taxateur nodig. Uw aankoopmakelaar en uw verkoopmakelaar mogen deze niet opstellen, omdat ze bij het onderhandelingsproces zijn betrokken. Maar ze kunnen u wel helpen met het vinden van een gecertificeerde taxateur.

Stap 7: Notaris
Als een datum is vastgesteld voor overdracht van de woning, adviseert uw NVM-aankoopmakelaar u over alles wat moet worden geregeld. Zo vergeet u niets en kan de notaris de eigendomsoverdracht (akte van levering) voorbereiden. Een paar dagen voor de levering krijgt u van de notaris een concept-leveringsakte en een nota van afrekening. Controleer altijd samen met uw NVM-aankoopmakelaar of alle gegevens kloppen. Vlak voor de overdracht inspecteert u samen met uw NVM-aankoopmakelaar de woning om te zien of deze nog in de afgesproken staat is. Daarna betaalt u (vrijwel altijd via de hypotheekverstrekker) bij de notaris de koopsom, de overige kosten en zo nodig de prijs van de overgenomen roerende zaken. Vervolgens tekent u de akte van levering. De woning staat nu op uw naam en wordt door de notaris ingeschreven bij het Kadaster.

Meer informatie?